Kotiintuloaikasuositukset

Kotiintuloajat Oulun seudulla

Kotiintuloaikojen tarkoituksena on turvata lapselle riittävästi aikaa yhdessäoloon perheen kanssa, iltatoimiin sekä lepoon.

Vanhemman tehtävänä on lapsen edun nimissä sopia, päättää ja valvoa kotiintuloajat. Muut aikuiset ja viranomaiset voivat toiminnallaan olla tukemassa Sinua vanhempana tässä  asiassa. Sinä vanhempana huolehdit lapsesi nukkumaanmenosta. Myös lapsella on velvollisuuksia jotka vaativat jaksamista esim. herääminen aamulla, koulunkäynti ja kotityöt.

Me Oulun seudun nuorisotyöntekijät ja nuorten parissa työtä tekevät tuemme Sinua vanhempana päätöksissäsi. Työmme kautta olemme huomanneet sovitut kotiintuloajat tarpeelliseksi kasvavalle lapselle. Sinä teet päätökset ja mietit parhaat ratkaisut omalle lapsellesi.

Suosittelemamme kotiintuloajat:

ala-asteikäiset

7.-8.-luokkalaiset

9.lk ja sitä vanhemmat

arki ja su

klo19.30

arki ja su

klo 20.00

arki ja su

klo 21.00

pe ja la

klo 20.30

pe ja la

klo 21.00

pe ja la

klo 23.00

 

Kotiintuloajat eivät merkitse sitä, että lapsi olisi joka ilta ulkona, kylässä tai kylillä. Ne ovat takarajoja, milloin lapsen tulee olla viimeistään kotona, ellei toisin ole sovittu. Erityiset juhlat tai yksittäiset tilaisuudet voivat olla syynä kotiintuloaikojen muuttamiselle. Kun lapsi tulee ajoissa kotiin, ilmaise avoimesti olevasi iloinen, että hän noudattaa sovittuja sääntöjä. Anna lapsesi ehdottaa, mitä seuraa jos hän rikkoo sovittua sääntöä.

Haluat varmasti tietää miten lapsesi viettää vapaa-aikaansa, missä ja kenen kanssa hän liikkuu. Tee hänen kanssaan sopimus, jos hän ei tule suoraan koulusta kotiin, täytyy hänen aina ilmoittaa sinulle, mihin menee, kenen kanssa ja milloin tulee.

Tutustu lapsesi kavereihin ja heidän vanhempiinsa. Etenkin murrosiässä kaveripiiri voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Jos lapsesi menee yökylään kaverin luokse, keskustele kaverin vanhempien kanssa sopiiko yöpyminen heidän perheelle ja ovatko perheen vanhemmat  kotona.

Keskustele muiden vanhempien kanssa kotiintuloajoista; yhteisesti sovitut kotiintuloajat antavat vanhemmille tukea johon voi vedota.

Sinulla on oikeus olla huolissasi myös lapsesi kavereista. Jos huolta ilmenee, ota rohkeasti yhteyttä muihin vanhempiin. Lasten kasvatuksessa on kysymys yhteisvastuullisuudesta.

Useimmilla lapsilla on kännykkä. Huolehdi, että saat lapseesi yhteyden kännykällä myös perjantai- ja lauantai-iltaisin. Lasta voi muistuttaa, että kännykän akussa on virtaa, se on päällä ja lapsen mukana.

Lapsen kotiintuloaikojen ja lapsen menemisten ja tulemisten valvominen ei ole kyttäämistä, vaan välittämistä, luottamista, neuvottelemista, sopimusten tekemistä ja sopimusten pitämistä.